Uw slaapcomfort kiezen

Technisch slapen

Stap 1- ga naar een fysieke winkel en neem je partner mee

Het bed is het belangrijkste meubel in huis. We brengen er minstens een derde van ons leven in door en wie slecht slaapt, sleurt die gevolgen vaak ook overdag mee in de vorm van vermoeidheid of rugpijn. En dus verdient de aankoop ervan de nodige tijd en aandacht. Een matras online kopen valt absoluut af te raden, hoe voordelig dat ook lijkt. Een nieuwe matras moet altijd lijfelijk worden uitgeprobeerd door iedereen die erop zal slapen. Er één uitkiezen zonder je bedpartner is dus geen goed idee, Toch stappen steeds meer koppels af van het klassieke tweepersoonsexemplaar en gaan ze elk voor hun eigen eenpersoonsmatras. Een goede evolutie want het gebeurt maar zelden dat je bedpartner identiek dezelfde lichaamsbouw of gewicht heeft. En dat verschil vergt nu eenmaal een verschillende ondersteuning en dus een verschillende matras. Bovendien is een tweepersoonsmatras niet ideaal met een woelige partner aan je zij. Maar zelfs bij de aankoop en het uitproberen van een tweedelige matras is je partner onmisbaar. Terwijl jij neerligt kan die kijken of bij zij- en ruglig wel de natuurlijke positie van de wervelkolom gevolgd wordt.

Stap 2- bepaal eerst of je voor een lattenbodem of boxspring gaat en kies dan pas je matras

Als onderstel voor de matras valt de boxspring niet meer weg te denken. Velen hebben er al eens in geslapen op hotel, vinden dat stijlvol-ook met die bekleding- en willen er thuis ook zo één. Al mogen ze niet uit het oog verliezen dat zoén boxspring vooral een matras drager is zonder weinig ergonomische meerwaarde. Waarom hotels die dan zo gretig gebruiken? Omdat een boxspring die matras veel gemakkelijk laat ademen en dus zonder veel moeite het zweetluchtje van de vorige hotelgast neutraliseert. Wie in de eigen slaapkamer een boxspring wil, moet erop letten dat de matras technologisch meer ontwikkeld is, kwestie van volgende ergonomische ondersteuning te bieden? Een lattenbodem zorgt daar sowieso al voor. Waar onze rug ligt, zijn de latten wat harder en ter hoogte van onze schouders dan weer wat zachter, waardoor de matras niet alle ondersteunende werk moet doen. Tegelijk is een lattenbodem minder compatibel met een verenmatras. Je kan niet vermijden dat sommige veren letterlijk tussen de latten vallen en iet volgende door de bodem gedragen worden, waardoor ook de matras niet optimaal kan functioneren.

Stap 3- voldoende dik is geen overbodige luxe

Size matters, ook bij de aankoop van een matras ongeacht de hardheid en de samenstelling raden we voor elke matras een minimale dikte van 18cm aan. Zeker voor iemand met rondingen is dat een vereiste. Vergeet niet dat ook in ruglig een holle rug en een uitstekend achterwerk beide voldoende ondersteund worden en dat vereist voldoende dikte. Voor een pannenlat volstaat misschien een matrasdikte van 12cm, maar niet voor de meerderheid van de bevolking.

Stap 4- maak al een eerste selectie met enkele makkelijke vragen

Een matrassenwinkel met 50 verschillende ligvlakken is geen uitzondering. Begin daar maar eens uit te kiezen dat is haast onmogelijk zonder een geschoolde verkoper erbij, al kan een consument voor zichzelf wel een eerste selectie maken met enkele makkelijke vragen. Krijg je het ‘snachts makkelijk warm, tot zwetens toe? Dan blijf je beter weg van een schuimmatras, die zich wel makkelijk aan je lichaam aanpast maar minder ademt en dus sneller opwarmt. Voor felle zweters is een matras met veren, waarin de lucht volop kan circuleren een betere optie. Wroeters lijken dan weer minder gebaat bij een matras met geheugenschuim waarin de afdruk van je lichaam onthouden wordt. Hoewel dat gewoel soms het gevolg is van een te harde of versleten matras. Kortom voor elk type slaper is een matrastype voor handen. De enige afrader is een matras van lagere schuimsoorten zoals polyether. Zo’n matras ademt niet alleen minder, maar gaat ook merkelijk sneller kapot. Belangrijk: aarzel in de winkel niet om de matrassen uit te proberen. En als je denkt je ideale matras te hebben gevonden, kan het geen kwaad daar 15 minuten op te blijven liggen.

Stap 5 – gebruik een matras nooit langer dan tien jaar

Dat de maximale houdbaarheidsdatum van een matras hoogstens tien jaar bedraag is bij 86% van de Vlamingen intussen doorgedrongen. Al slaapt 14% dus nog altijd op een matras ouder dan tien jaar. Bij 1% gaat het zelf om een exemplaar dat al twee decennia meegaat. Terwijl ook bij duurdere matrassen de levensduur 8 à 10 jaar niet overschrijdt. Niet alleen de veerkracht van de matrassen dus de ondersteuning van het lichaam na die periode aanzienlijk afgenomen ook wil je niet weten hoeveel liters zweet ze dan al heeft geabsorbeerd. Zelfs bij lichte zweters gaat het na tien jaar om 90 liter.

Stap 6 - ga naar onze merken voor meer specifieke uitleg per merk

Stap 7 - ga voor ons huismerk: Quality beds by Coenen

Wij gebruiken in onze eigen matrassen een uitzonderlijke kwalitatieve Zweeds pocketveer, thermisch gehard met 7 ergonomische zone's, afgedekt met een visco latex laag: open celstructuur en vooral luchtdoorlatend. Verkrijgbaar in Soft-Mediuim-Firm-Extra Firm en op 210 of 220 lengte, maar ook volledig op maat in breedte en lengte naar wens. We werken deze matrassen af met afritsbare hoezen naar keuze: anti-allergisch, anti-bacterieel, anti-statisch, extra luchtdoorlatend, thermo gel-finisch ( verkoelend), anti-schimmel, wol enz eventueel wasbaar of chemisch reinigbaar. De matras is ook volledig symmetrisch opgebouwd en kan hierdoor regelmatig gedraaid worden van hoofd naar voet en van de bovenzijde naar de onderzijde.

Ooit zal het toch een Coenen moeten zijn!

Stap 8 - omruilgarantie

Bij de meeste merken die wij in collectie hebben is er een mogelijkheid om tot uiterlijk 90 dagen ( uitgezonderd bv Auping 30 dagen) na levering aanspraak te maken op een omruilgarantie.
We vragen wel minimaal 30 dagen uit te proberen, je lichaam heeft even de tijd nodig om te wennen aan het nieuwe matras.
Ook is bij de meeste merken uitsluitend mogelijk om de 'hardheid' van de matras(sen) te wijzigen, niet het type en meestal (per merk verschillend) bij matrassen met afneembare hoes.
Omdat er per merk verschillende voorwaarden zijn, kijk altijd eerst op de site van het merk of vraag inlichtingen bij onze adviseurs.
Uitzondering op alle merken, de omruilgarantie is niet van toepassing op showroommodellen en topmatrassen.
Uit oogpunt van hygiëne wordt de oude kern vervolgens gerecycleerd.